Micile schimbări pentru mediu înconjurător - part 1

Îmi place să cred că dragostea față de tot ce ne-nconjoară merge mână în mână cu sustenabilitatea. Odată ce am înțeles că acțiunile mele au un anumit impact asupra mediului în care trăiesc, a fost mult mai ușor să încerc să adopt un stil de viață sustenabil. Spun „să încerc” pentru că încă mai am multe de îmbunătățit.

Plasticul a devenit inamicul meu numărul unu de când am conștientizat ce efecte are asupra mediului. 

Nu de puține ori, l-am văzut pe străzi, în parc, la marginea orașelor și a satelor, pe plajă, plutind la suprafața apei sau chiar în apă, printre corali. Și, cel mai tragic, am văzut cum plasele de pescuit omoară animale. A fost prima dată în viața mea când am văzut țestoase de mare în libertate. Erau trei exemplare, mari, înfășurate în plase de pescuit, pe o plajă. Deși acea imagine m-a marcat, vreau să vorbesc despre pașii mei mici către o viață mai sănătoasă.

Conceptul „trai sustenabil” nu trebuie privit ca ceva dificil. Este vorba despre micile alegeri din viața de zi cu zi și despre cum ne putem organiza. Și cand ne organizăm, în orice fel, câștigăm timp, ne disciplinăm și reducem foarte mult risipa de orice fel. 

Sticla de apă reutilizabilă a devenit pentru mine un al doilea telefon, pentru că o iau peste tot, iar plasa de cumpărături e prinsă de cheia de la casă, pe post de breloc. 

Sacoșe reutilizabile am mai multe, pe câteva le-am lăsat în mașină, pe una pe cuier, să o văd când plec de acasă. Și pentru că am vrut să înlocuiesc și pungile de plastic din supermarket pentru fructe și legume, mi-am făcut dintr-o perdea câțiva săculeți. 

Încerc să nu cumpăr produse ambalate în plastic, așa cum sunt, de exemplu, roșiile ambalate în caserole și înfoliate în plastic, metodă pe care nu o pot înțelege.

Cană de cafea reutilizabilă nu am, dar nici nu sunt consumatoare de Coffee To Go (îmi place cafeaua făcută acasă, cu moka pot). Încerc însă să reduc consumul de cafea. E destul de greu, pentru că iubesc această băutură și nu înțeleg cum aș putea să încep ziua fără o ceașcă mare, deși știu că este unul dintre produsele care poluează extrem de mult. Tocmai de asta, încerc să beau o singură cafea pe zi și să o savurez la adevărata ei valoare, acasă.

Am ales să primesc facturile în format electronic, nu clasic, prin poștă. Mai puțină hârtie înseamnă mai puțini pomi tăiați. Plus că platitul online mă ajuta să evit drumul și statul la coadă pentru plata utilităților. 

De câte ori pot, înlocuiesc mașina cu bicicleta sau cu mersul pe jos. Pe lângă faptul că nu mai poluez, fac mișcare, iar asta mă ajuta atât fizic, cât mai ales psihic. Chiar dacă nu fac sport atât de des pe cât ar trebui, o oră pe bicicletă mă face să fiu mai Zen. 

Atenția mea constantă în ceea ce privește impactul meu și al omului, în general, asupra mediului m-a determinat să merg pe această cale și așa a apărut Elsewhere. Și sper că ideea mea te va ajuta și pe tine să alegi altfel decât ai făcut-o până acum, atunci când îți vei căuta un costum de baie.